Koje i kakvo računalo kupiti?

 

Reći ćemo generalno, da svi proizvođači računala proizvode ona manja kvalitetna i više te visoko kvalitetna računala. Znači svaki proizvođač ima seriju ovisno o svojim kupcima. Nije bitno više da li je to HP, Asus, Toshiba, Acer, Fujitsu i slično. Svi oni imaju i jeftinu i skuplju opremu.

Podijelit ćemo kvalitetu i proizvodnju računala na tri grane:

 

 

 1. Računala za kućne korisnike
 2. Računala za poslovne korisnike
 3. Računala u Pro varijanti

 

Izrada računala za kućne korisnike je uglavnom od jeftinijeg materijala, plastike, sporijih diskova (5400 okretaja) i procesora, ograničenih mogućnosti te najčešće do 1 godine garancije. Takva računala su zato i najjeftinija, te su namijenjena kućnim korisnicima koji ih manje koriste i upotrebljavaju nego poslovnih korisnici.

Izrada računala za poslovne korisnike je od kvalitetnijeg materijala, kućišta su nerijetko magnezijska, diskovi su brži, tj., većinom na 7200 okretaja, testirana su za dulji rad, ugrađuju se brži procesori, kvaliteta slike (ekrana) je bolja te najčešće dolaze između 2 – 3 godine garancije, po kojoj i sam proizvođač garantira svoju kvalitetu.

Većina proizvođača ima i nazovimo „Pro“ seriju računala, što su radne stanice, a koje su testirane 0-24h za rad, te je sama izrada od najkvalitetnijih materijala. Radne stanice koriste najčešće poslovni korisnici, kojima je nužna velika pouzdanost te 24-satni rad računala. Ugrađuju se komponente visokog standarda, kao XEON procesori, ECC memorija, SSD i SAS Business Critical diskovi, RAID kontroleri i sl. Dolaze sa 3 godine garancije, a većinom se može produžiti i do 5 godina.

Nadalje, ne mora značiti da računala koja imaju veći radni takt te veći disk su bolja od računala koje imaju manji takt sa manjim diskom. Npr., procesor manjeg takta sa većom L2 cache memorijom će raditi brže nego obrnuto, ili 1000GB disk na 5200 ili 7200 okretaja neće raditi brže od recimo SAS diskova od 10000 / 15000 ili jednog 128 GB SSD diska koji nije mehanički i ima min 10x brži pristup od bilo kojeg mehaničkog diska.

Savjet

Ukoliko tražite dobro računalo, ili dobar laptop, gledajte da je ugrađen Core i3 / Core i5 / Corei7 procesor, da ima SSD disk, min. 4GB RAM memorije te 3 godine garancije.
Aplikacije će vam se pokretati u trenu i sigurno ćete biti zadovoljni sa brzinom.

Generalizacija

Nikad nemojte davati mišljenja na temelju jednog iskustva. Npr., imate DELL laptop i niste imali sreće te se pokvario jednom ili u više navrata. Niti jedan proizvođač nije imun na kvarove i svi imaju problema sa time. Poanta je samo koliko ste imali sreću, a da ste naišli / kupili baš neko računalo koje ima serijsku grešku.

Te greške se naravno mogu svesti na manju razinu, ukoliko se kod kupovine odlučite za poslovne modele računala sa kvalitetnijom izradom.

 

 

Izdvojeno

 • 19 Svi 2016

  Aktiviranje admin usera bez mogućnosti logiranja u Windows 10

  Zaboravljena lozinka, nemogućnost logiranja u Windowse 10
 • 13 Ožu 2016

  Office 2016 briše mail poruke sa servera

  Office 2016 briše mail poruke sa servera Verzija Microsoft Offica 2016 (update) 16.0.6568.2025 radi probleme tako što automatski briše mailove sa mail servera kada se isti pročita.
 • 22 Velj 2016

  Internet problemi moguće rješenje

  Internet problemi - moguće rješenje Ukoliko imate nekih poteškoća sa internetom i mrežnom karticom, preuzmite slijedeći file te ga pokrenite sa admin dozvolama: Brisanje cache network - download  
 • 11 Sij 2016

  Koje i kakvo računalo kupiti?

  Koje i kakvo računalo kupiti?   Reći ćemo generalno, da svi proizvođači računala proizvode ona manja kvalitetna i više te visoko kvalitetna računala. Znači svaki proizvođač ima seriju ovisno o svojim kupcima. Nije bitno više da li je to HP, Asus, Toshiba, Acer, Fujitsu i slično. Svi oni imaju i jeftinu i skuplju opremu. Podijelit ćemo kvalitetu i proizvodnju računala na tri grane:
 • 20 Kol 2015

  Cryptolocker i Outlook .pst mail

  Kako pokušati vratiti mailove iz Outlooka koji su zaraženi tj., kriptirani virusom Cryptolocker Ako računalo nije očišćeno od virusa, iskopirajte Outlook datoteke koje se nalaze:
 • 23 Lip 2015

  Konfiguracija i podešavanje e-mail adrese

  Konfiguracija mail računa Pristup mailu se može koristiti preko adrese (ovisno o hosting usluzi):
 • 23 Lip 2015

  Grafičko ponašanje Windowsa

  Kako grafički vidjeti ponašanje windowsa (Windows 7 i 8)? Stisnite start tipku + R Upišite:
 • 23 Lip 2015

  Mozilla i lozinke

  Kako vidjeti spremljene lozinke u Mozilli? Ostavili ste upaljeno računalo? Ili koristite javna računala, a spremate svoje lozinke? Sigurni ste da ste sigurni? Pogledajte sve spremljene lozinke u Mozilli:
 • 23 Lip 2015

  Cpanel

  Što je Cpanel? Cpanel je web orijentirano rješenje za upravljanje hosting paketom.
 • 23 Lip 2015

  RBA i JAVA

  Problem ulaska u RBA direkt internet bankarstvo sa instaliranom javom verzijom 8 update 25
 • 22 Lip 2015

  SATA MODE / BIOS

  Instalirali ste Windowse, a u BIOS-u je ostao IDE mode za hrad disk. Da bi promijenili mode u SATA bez BlueScreena ili ponovne instalacije Windowsa, napravite slijedeće korake:
 • 20 Lip 2015

  Start izbornik - Windows 8

  Kako vratiti start izbornik u windowsima 8?
Idi na vrh